De când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că răspândirea virusului Sars-CoV-2 a devenit o pandemie, din ce în ce mai mulți oameni au început să stea acasă, inițial voluntar, devenind treptat o ordine dictată de autorități. Zboruri anulate, planuri date peste cap, dorul de cei dragi, teama că resursele alimentare ar putea fi insuficiente, dar mai ales întreruperea sau diminuarea activităților profesionale zilnice – toate acestea duc încet, dar sigur, spre asigurarea unui mediu propice dezvoltării anxietății și sentimentelor de alienare.

E dificil să ne luptăm singuri cu propriile gânduri și sentimente, mai ales când întregul univers pare să fie împotriva noastră, dar există câteva lucruri pe care le putem face pentru a păstra o distanță cât mai mare de gândurile negative:

 

  • Transformă ”Sunt blocat în casă” în ”Am timp să investesc în mine”

Oricât de trist ai fi că suntem obligați să stăm acasă, nu poți să ignori faptul că obișnuiai să îți dorești să ai mai mult timp să faci ceea ce vrei când vrei.
În primul rând, fă o listă cu subecte pe care îți dorești să le înveți sau să le aprofunezi, caută pe internet și fă cursuri sau citește on-line despre el. Cariera ta va avea mult de câștigat când lucrurile vor reveni la normal.
De asemenea, încarcă-ți bateriile: citește cartea uitată pe noptieră, petrece timp cu familia sau sună-ți prietenii și povestește-le tot ce nu ai apucat să le spui în ultimele luni. Acum e șansa ta să încetinești timpul și să te bucuri de el.

 

  • Rămâi concentrat

Cu tot haosul imprevizibil care se petrece în lumea exterioară, e important să-ți păstrezi interiorul casei curat, previzibil și organizat. Încearcă să nu combini activitățile pe care le făceai separat până acum. Spre exemplu, nu mânca în timp ce lucrezi și nu lucra în pat – amestecând două sau mai multe activități te va face să te simți mai confortabil, dar ziua o să pară mai lungă și mai obositoare. În plus, e important să îți faci patul după ce te trezești: dacă îți începi ziua făcând ceva productiv, creierul tău va primi mesajul că trebuie să fie productiv în continuare.

 

  • Adoptă o nouă rutină

Până la urmă, ai un stil de viață diferit acum, nu? De ce nu ai avea și o altă rutină? Este dovedit științific că având o rutină scade nivelul de stres datorită previzibilității și certitudinii că lucrurile se vor întâmpla așa cum îți dorești. Setează-ți un program clar de lucru și respectă-l. Dacă activitatea nu iti permite lucrul de acasă, poți să începi un jurnal în care să scrii în fiecare dimineață, poți stabili o oră la care să vorbești cu familia sau poți să începi un proiect personal care să-ți țină în priză creativitatea și care să te facă să fii nerăbdător pentru ziua de mâine.

 

Nu în ultimul rând, e esențial să ne aducem aminte zilnic că perioada asta e temporară și, atât timp cât suntem precauți, avem grijă de noi și de ceilalți, lucrurile vor reveni la normal într-un final.
În curând ne vom zâmbi cu drag în sălile de meeting, nu pe Teams :)

 

Leave a Comment