Daca pana acum credeai ca echilibrul intre viata profesionala si cea personala in cazul femeilor este o utopie, ei bine inseamna ca nu ai cunoscut-o inca pe Simona Tanase, manager al diviziei de Contabilitate. Are brevet de infodesignista de 12 ani, doua gemene superbe de 3 ani si reuseste cumva sa fie si un client fidel al saloanelor. Am rapit-o dintre documente pentru cateva minute si am reusit sa aflam cateva lucruri despre evolutia ei in Infodesign, provocarile profesiei de contabil, dar si alte lucruri personale pe care te lasam sa le descoperi in interviul de mai jos.

Contabilul este unul dintre cei mai importanti oameni dintr-o companie. Are cheia succesului financiar, e ultimul care stinge lumina intr-o firma… In plus, tu manageriezi si divizia de contabilitate. Ai, asadar, o functie cu foarte multe responsabilitati. Poti sa ne spui in cateva cuvinte care este parcursul tau profesional de cand te-ai angajat in Infodesign?

Simona: Da, este destul de mult de atunci, dar incerc sa-mi amintesc toti pasii. In ianuarie 2006 am inceput activitatea in cadrul companiei pe postul de Economist, fara a avea insa vreo experienta in domeniu. In urmatoarele luni, am invatat tot ceea ce tine de activitatea firmei ca economist (plati furnizori, incasari clienti, intocmit facturi, drumuri la institutiile statului, tinut legatura cu societatea care se ocupa de contabilitatea noastra), pentru ca de la sfarsitul anului 2008, administratorul grupului sa hotarasca infiintarea unui departament intern de contabilitate pe care sa-l conduc. Asta a insemnat ca a trebuit sa invat contabilitate de la 0 de la un expert contabil extern grupului nostru de firme. In anul 2011, am deventi stagiar la CECCAR, iar doi ani mai tarziu am devenit expert contabil.

Am facut un mic studiu de piata si printre preconceptiile despre contabili ar fi ca sunt: infumurati, ahtiati dupa bani, absolventi de ASE si genii in matematica. Ce parere ai despre ele?

Simona: Nu cred ca sunt adevarate, cel putin la mine nu se aplica niciuna. :) Intr-adevar, trebuie sa inveti mult si incontinuu ca sa poti fi la curent cu toate modificarile legislative din sistemul fiscal si contabil, dar sigur nu se pune problema de infumurare. Un economist/contabil, daca este un bun profesionist, castiga bine. Probabil de aici ideea ca sunt ahtiati dupa bani. Cunosc foare multi contabili buni care nu sunt absolventi de ASE si au urmat universitati private. Eu, de exemplu, am terminat Management Turistic si Comercial la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, iar masterul l-am facut la ASE. Iar despre ultima preconceptie, ce sa spun? Genii in matematica nu am cunoscut care sa lucreze in contabilitate, poate in alte domenii. Doar trebuie categoric sa fii istet si sa stii matematica.

O alta prejudecata este ca sunt oameni foarte seriosi. Cred ca la tine se aplica doar atunci cand esti printre acte, dar as vrea sa existe si o dovada scrisa. Spune-ne un banc.

Simona: Ma pricep foarte tare la ascultat bancuri, mai putin la spus. Dar iti spun unul citit zilele astea: O pisica hipioata trecea strada. O batranica o vede si striga dupa ea: – Pis, pis, pis… La care pisica raspunde, ridicand doua degete: – Peace, maica, peace!

Trecand de la ras la plans, in ce situatii te rogi la Sf Matei Evanghelistul, care pentru necunoscatori este patronul vamesilor, brokerilor de stoc si bancherilor?

Simona: Nu am auzit de sfantul asta pana acum. Deci nu ma rog la el. Daca era un sfant al contabililor sigur auzeam de el.

Atunci spune-mi care sunt provocarile cu care te confrunti la birou?

Simona: Provocarile cele mai mari din ultima perioada le am din cauza modificarilor fiscale si trebuie sa aloc timp pentru a-mi actualiza cunostintele. In afara de partea financiara a firmei, ma mai ocup si de partea administrativa. Si aici vorbim de contractele cu furnizorii, achizitii, uneori ajung sa discut si cu reprezentantii service-urilor unde ducem flota de masini la reparat despre diverse probleme aparute.

Ai 12 ani de experienta in aceasta firma. Cand spui Infodesign, spui….

Simona: Familie. Asa consider Infodesign. Aici mi-am petrecut mai mult timp decat mi-am petrecut cu familia uneori. Ma simt ca acasa aici. Vin cu drag de 12 ani la birou. Este placut sa lucrezi intr-un mediu relaxant si cu asemenea colegi.

Pentru urmatorul raspuns este strict interzisa modestia. Ce este special la tine?

Simona: Hmmm… Nu stiu. Aici cred ca ar trebui sa discuti cu partea de management. :) Glumesc. Cred ca principalul atu al meu este seriozitatea. Nu iau nimic in deradere cand vine vorba de birou sau de problemele aparute aici. Tin destul de tare la procedurile interne si fac pe cat posibil sa fie respectate, astfel nu avem probleme in fluxul activitatii in niciun departament. Incerc zilnic sa invat lucruri noi atat de la manageri, cat si de la colegii care au mai putina experienta sau sunt la inceput de drum in Infodesign. Imi place sa fac lucrurile din timp, nu las nimic pe ultima suta de metri. Poate si de aici partea cu atmosfera relaxanta de la birou.

Hmm… Tot se observa ceva urme de modestie in raspuns. Pe langa cariera, esti mama la puterea a doua si, in plus, o femeie frumoasa, care are grija de aspectul ei. Cat de epuizant este sa fii super-woman?

Simona: :)) Eu am un mare noroc: nu sunt o fire somnoroasa, imi respect pe cat pot ora de somn si de trezire, iar cu o cafea imi incarc bateriile la maximum. Asa am timp pentru toate in rutina mea zilnica: familie, job, diverse programari pe la salon…

In incheiere: Ce intrebare nu ti-am pus, motiv pentru care toti colegii o sa fie dezamagiti?

Simona: Mergi anul asta in teambuilding?

Nota redactorului: Niciun infodesignist nu vrea sa rateze teambuilding-ul. Pe 23 august, pornim cu totii intr-o noua aventura, despre care iti vom vorbi la momentul potrivit.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Seria de interviuri Meet Infodesign are rolul de a-ti prezenta valorile noastre in cel mai sincer si concludent mod cu putinta: prin intermediul oamenilor care alcatuiesc Infodesign. Aceasta diversitate de caractere, principii si idei, pusa la un loc, formeaza echipa noastra unita. Am inceput cu Art Directorul Razvan, „Franco” Nitoi, am continuat cu Directorul Comercial, Dana Mangu, cu programatoarele Andreea si Iulia, cu Nadezhda Eremieva, general manager Infodesign Bulgaria si revenim in curand cu alti interlocutori la fel de interesanti.

Leave a Comment