Așa cum e firesc, legile sunt într-o continuă schimbare, motiv pentru care echipa noastră de la Contabilitate e nevoită să iasă din rutină și din bula de confort pentru a pune în aplicare modificările fiscale apărute din 1 Ianuarie până acum. Ca niște albinuțe muncitoare, contabilii Infodesigniști sunt zilnic la curent cu ultimele noutăți, fie că e vorba de hotărâri salariale, legi pentru siguranță sau reglementări care mai de care.

Deci, despre ce e vorba?

 

Majorarea salariilor

Din punct de vedere fiscal, anul 2020 a început în forță: hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial a stabilit, de la 1 ianuarie, creșterea salariului minim brut pe țară de la 2.080 la 2.230 lei. Din hotărâre mai reiese că salariul minim diferențiat pentru studii superioare nu va fi modificat și va rămâne în vigoare până când salariul minim pe țară îl va prinde din urmă, astfel ajungând să existe un salariu minim unic. În prezent, peste 1,3 milioane de salariați beneficiază de această majorare, adică aproape un sfert dintre salariații activi în România.

Toate bune și frumoase până aici, însă nimic nu se schimbă fără a exista consecințe: firmele vor suferi costuri crescute, iar persoanele fără venituri vor plăti mai mult pentru asigurarea de sănătate opțională.

 

Tichetele de masă

Cronologic, veștile bune continuă să răsară. După cum a fost anunțat, suntem fericiți să reamintim despre legea care a fost adoptată la începutul lunii februarie care aprobă majorarea valorii tichetelor de masă de la 15,18 lei la 20 de lei. Deja publicată în Monitorul Oficial, modificarea legii nr. 165/2018 a intrat în vigoare de pe 1 martie.

Hmm, parcă ne ducem și mai fericiți în pauza de masă acum.. ?

 

Zile libere legale

Se pare că in 2020 o să ne relaxăm mai mult în timpul săptămânii, cu 15 zile libere în total, dintre care 11 pică în timpul săptămânii. Sorry, workaholics! 

1 și 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri si joi)

24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)

17 aprilie – Vinerea Mare (vineri)

19, 20 aprilie -Paștele (duminică, luni)

1 mai – Ziua Muncii (vineri)

1 iunie – Ziua Copilului (luni)

7 și 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (luni)

1 decembrie – Ziua Națională a României (marți)

25 și 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă)

 

Cu așa un început promițător, anul nu poate decât să continue la fel de bine.. Fingers crossed!

Leave a Comment